Apostil, bir belgenin yurtdışında kullanılabilmesi için gerekli olan bir işlem türüdür. Belge, apostil işlemi yapılarak yurtdışında kabul edilebilir hale gelir. apostil işlemi, bir noter veya devlet kurumu tarafından yapılan bir işlemdir ve belgenin orijinal kopyası üzerinde yer alır.
Apostil işlemi, belgelerin yurtdışında kullanımını kolaylaştırmak amacıyla 1961 tarihli Lahey Apostil Konvansiyonu tarafından kabul edilmiştir. Bu konvansiyon, bir ülkenin diğer ülkeler tarafından kabul edilmiş apostilli belgeleri tanımasını sağlar. Bu da belgelerin yurtdışındaki kullanımını daha kolay hale getirir.
Apostil işlemi, genellikle doğum, evlilik, ölüm, boşanma, pasaport, akademik diploma, ticari sözleşme ve noter tasdikli belgeler gibi belge türleri için gereklidir. Bu belgeler, yurtdışında kabul edilir hale gelmeden önce apostil işlemiyle onaylanması gerekmektedir.
Apostil işlemi, belgenin doğruluğunu doğrulamaz. Sadece belgenin orijinal kopyasının gerçek olduğunu doğrular. Bu nedenle, apostil işlemi sadece belgenin yurtdışında kabul edilmesi için gerekli bir adımdır. Belgenin içeriğinin doğruluğu, belgenin hazırlandığı kurum veya kişi tarafından sağlanır.
Apostil işlemi, belgenin orijinal kopyası üzerinde yer alır. apostil işlemi yapılan belge, orijinal belgenin bir kopyasıdır ve apostil işlemi sonrası asıl belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Apostil işlemi için gereken belgeler, her ülkenin gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle belgenin orijinal kopyası, belgenin noter veya devlet kurumu tarafından onaylanması ve apostil işlemi için ücret ödenmesi gerekmektedir.
Apostil işlemi, belgelerin yurtdışında kullanımını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Bu işlem sayesinde belgeler, yurtdışında kabul edilir hale gelir ve daha hızlı bir şekilde kullanılabilir hale gelir. Ancak, apostil işlemi her zaman gerekli olmayabilir. Bu nedenle, belgenin yurtdışında kullanımı öncesinde apostil işlemi gerekip gerekmediği konusunda ilgili ülkenin gereksinimlerini önceden kontrol etmek önemlidir.
Hangi ülkeler Apostil anlaşmasına tabidir?
Apostil anlaşmasına 118 ülke tarafından imza atılmıştır. Bu ülkeler, belgelerin birbirleri arasında kolayca kabul edilmesini sağlamak amacıyla anlaşmayı kabul etmişlerdir. Bazı ülkeler ise henüz bu anlaşmaya taraf değildir ve apostil işlemi yerine başka belge onaylama yöntemleri kullanılmaktadır.
Apostil anlaşması, genellikle yurtdışında belge kullanımı için gereklidir. Apostil işlemi, belgenin orijinal kopyasının gerçek olduğunu doğrular ve belgenin yurtdışında kabul edilebilir hale gelmesini sağlar.
Apostil işlemi, Lahey Apostil Konvansiyonu tarafından kabul edilmiştir ve 1961 yılında imzalanmıştır. Anlaşma, ülkelerin birbirlerinin apostil işlemi yapılmış belgelerini tanımasını ve kabul etmesini sağlar.
Apostil anlaşmasına taraf olan ülkeler arasında Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İran, Pakistan, Güney Afrika ve diğer birçok ülke yer alır.
Ancak, bazı ülkeler apostil anlaşmasına henüz taraf değildir. Bu ülkeler, belgelerin yurtdışında kullanımı için farklı onaylama yöntemleri kullanmaktadır. Bu ülkeler arasında Çin’in bazı bölgeleri, Kuzey Kore, Vietnam, Pakistan, Bangladeş, Nijerya, Sudan, Libya ve Suriye gibi ülkeler yer alır.
Dolayısıyla, belgelerin yurtdışında kullanımı öncesinde apostil işlemi gerekip gerekmediği konusunda, ilgili ülkenin gereksinimlerini önceden kontrol etmek önemlidir.
Eğer apostilli tercüme işlemine ihtiyacınız varsa, 7 gün 24 saat hizmet veren Express Tercüme Bürosu ile iletişime geçebilir, belgelerinizi dijital ortamda yükleyerek fiyat ve teslimat bilgisi edinebilirsiniz.